ingyenes webstatisztika
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ


Mert kell egy jó villanyszerelő!
+36/20 9762300Panel villanyszerelés

A panellakások legfiatalabbika is a nyolcvanas években épült. Ha benne lévő hálózat, még sosem volt felújítva, gyakorlatilag mindenhol probléma forrása. Messze a mai igények alá van tervezve. Az egy dolog, hogy kevés kiállás van, és emiatt rengeteg hosszabbító kell, azonban a műszaki állapot romlása állandó bosszúság és nemritkán veszély forrása. Régi csatlakozások terhelődnek túl, amely a tűzveszély mellett jelentős áramszámla növekedést is okozhat. Sose újítson fel úgy egy lakást, hogy nem nézeti át az elektromos rendszert! Akár a vásárlásnál is megteheti, és alku pozícióba kerülhet.


Panellakás felújítása kétféleképpen történhet. 

  • Van az egyszerűbb, gyorsabb, és olcsóbb megoldás, ami falon kívüli kábelcsatornában kialakított, de a falban elhelyezett hálózattal, teljesen egyenértékű hálózatot kap. Előnye, hogy gyorsabb, olcsóbb és kevesebb utómunkával jár. Hátránya a láthatóság, kicsit ipari hatást kelt.
  • A másik a falban megépített hálózat, ami a panelben különleges terület. Az oka pedig, hogy a betonfalban a munka speciális elvárásokat támaszt velünk szemben. Ha tökéletesen esztétikus munkát vár el tőlünk, akkor a falakban kell elvezetnünk a kábeleket, és az a vasbeton szerkezetű házban, különleges eszközöket, és odafigyelést kíván. Az épületet statikailag nem lehet meggyengíteni, ezért a falban nem marhatunk túl mélyre, a vezetékek elhelyezése miatt. Minden esetben feltárjuk a régi nyomvonalakat, ahol a régi vezetékek futnak. Ezt is felhasználva alakítjuk ki az újat. Az ön igényeit valószínűleg nem elégíti ki a 30-50 éves kialakítás, így a szükséges módosításokat elvégezzük. Ebben az esetben kell megmarni a falat, hogy a fal síkja alá tudjuk elrejteni a vezetékeket. Ez a megoldás az, ami egy felújítás során szükséges, de egyben eléggé költséges is.


Gyengeáram

Itt van a legnagyobb eltérés a régi és új igények között. Régen bement két dolog, amik mára jórészt nincsenek használva. Régi telefon vezeték, és egy házi kábeltévé. Mostanra az idő eljárt ezek felett, és az új korszerű technológiákat, jellemzően falon kívül vezetik be a lakásba, és falon kívűl is val elvezetve minden helyiségbe, nem egyszer nagyon hanyag és szakszerűtlen módon.

Mikre is gondolok a gyengeáram kapcsán?

Internet, kábelévé és telefon, mely négy féle vezetékes módon is bejöhet az otthonába: 

  1. Réz vezeték (ADSL,VDSL,ISDN), ezek mára régi dolgok, de akad, ahol még csak ez van. Leginkább régi Telekomos területeken.
  2. UTP hálózat. Jellemzően a Digi viszi be ezzel a telefont, és netet.
  3. Koax kábel hálózat. Ezen keresztül sok szolgáltató működik. A Telekom ezen ad netet és ip tévé szolgáltatást. Az UPC netet, és digitális TV szolgáltatást, a Digi pedig csak kábeltévé szolgáltatást, mely analóg és digitális is.
  4. Optikai kábel, bent az otthonában. Ez a legkorszerűbb technológia. Az összes szolgáltató törekszik arra, hogy a fentebb felsorolt technológiákat, kiváltsa erre. Ezen keresztül akár több Gbit/sec sebesség érhető el.
Ezen kívűl, pedig vannak egyéb lehetséges igények:

  • Riasztó rendszer
  • Kamera rendszer
  • Okos otthon vezérlés
  • stb
Ezen igények szakszerű kivitelezése ma létfontosságú, hogy azt kapja amit szeretne, és ne kelljen a falon kívűl utólag elrondítani a lakást, vagy a megörzés érdekében lemondani a korszerübb lehetőségekről .Lakása felújítása során számíthat ránk, hogy olyan rendszer szülessen meg az otthonában, amely az igényeineit hosszú évtizedekig kiszolgálhassa.